Pinnekjøt villsau
Pinnekjøtt av villsau – en litt villere julemiddag
Sau er et av de husdyrene vi har som først ble domestisert. Det eneste dyret som ble domestisert før sauen er nok hunder. Villsau, eller gammelnorsk sau som den også kalles, er en veldig gammel norsk rase som sies å stamme fra sauer som har eksistert i mer enn 3000 år. De er litt mindre enn vanlige tamsauer, men av den grunn er de også raskere. Derfor er det også veldig sjelden at det blir rapportert at villsau blir tatt av rovdyr. De har til og med en taktikk for å unngå rovdyr der de sprer seg ut i en vifteform og de sterkeste dyrene trekker til seg rovdyret slik at de svakere dyrene kan komme seg i sikkerhet. Man trenger ikke engang klippe sauene på sommeren, siden pelsen faller av helt av seg selv, som den mest sannsynlig har gjort på forfedrene til tamsauer også.
Villsauen går ute hele året og spiser kun av det naturen tilbyr. Dette kjennes veldig godt på smaken, da villsau kan sies å smake litt mer som vilt og at kjøttet heller ikke har den typiske ull- eller sauesmaken som vanlig tamsau ofte har. Alt har med kostholdet å gjøre og villsau spiser mye planter som kan sette en veldig god smak i stedet for å hele vinteren bli matet med kraftfôr og silofôr, noe som garantert påvirker smaken . Eksempler på mat som villsauen spiser er lyng, einerbusker og einerbær.
Pinnekjøtt av villsau er noe helt annet enn vanlig pinnekjøtt. Når man skal kjøpe pinnekjøtt av villsau er det viktig å passe på at man får kjøtt fra fjorårets lam. Dette er viktig for at smaken skal ha satt seg skikkelig i kjøttet og at sauene er større med mer kjøtt på beina. Aldri finn på å kjøpe villsau i butikken, da dette ofte er årets lam og ikke kan måle seg med skikkelig villsau. Om man vil være ekstra pirkete er det best om man får hele ribben før den blir skjært opp i stykker slik at man er sikker på at man får samme kvalitet på alt kjøttet. Da kan man også se på selve tykkelsen av ribben hvor mye kjøtt som faktisk er på den. Som med vanlig pinnekjøtt har man også valget om man vil ha det røkt eller ikke. Dette er en smakssak, da røkt kjøtt kan være veldig sterkt i smaken.
Om du vil være sikker på at du får tak på villsau til jul kan man være ute i ganske god tid, men da må du også vite hvordan du skal oppbevare det i mellomtiden. Den beste måten er å ha en hel ribbe i en tøypose som du henger på et tørt og kjølig sted, da kan det holde seg veldig lenge.
Tilberedningsmetoden er som med vanlig pinnekjøtt, det er veldig avhenig av hvor i landet du kommer fra og hva du selv foretrekker. Den mest tradisjonelle måten er å dampe det over bjørkepinner i en gryte. Bjørkepinnene er mer en tradisjon enn for smakens skyld. En rist fungerer også, poenget er bare at du skal dampe det over noe som ikke avgir smak. Deretter kan man velge om man vil ettersteke det i ovnen eller på grill. Det finnes også de som bare griller det. Og så har man også de som koker det i vann eller melk. Før man slenger kjøttet i gryta skal man også selvsagt vanne det ned. Her er det også stor strid om hvor lenge det skal ligge i vann. Noen legger det i vann i hele 30 timer, men man har også hørt om de som glemte å legge det i vann dagen før og får det beste pinnekjøttet de noensinne har smakt ved å bare vanne det ned i 3-4 timer før de damper det. Dette har mye med hvor saltet kjøttet er og hvor glad du selv er i salt kjøtt.
Server villsau med tradisjonelt tilbehør som kokte poteter, kålrabistappe og sjy fra dampingen.