Lammeskank
Lammeskank – billig og smaksrikt kjøtt som faller av beinet
Sau er et av verdens eldste domestiserte husdyr. Det finnes bevis på at sau allerede for 6000 år siden var blitt domestisert for ull i Iran, men man mener at de ble brukt til kjøtt enda tidligere enn det. Grunnen til at sau var det første dyret man begynte å domestisere er at de er flokkdyr som holder seg samlet og derfor er veldig enkle å gjete. De er også av denne grunn mer utsatte for rovdyr, men med en flink gjeter og en gjeterhund kunne man som regel unngå dette problemet.
Høsten er den egentlige sesongen for lammekjøtt. Da har lammene nettopp blitt sanket inn etter sommerbeitet og har den beste smaken og mørheten på kjøttet. Men mange forbinder også våren med lam og kan ikke se for seg en påske uten lammelår. Derfor har lam blitt mer og mer vanlig i butikkene året rundt.
Lammeskank er den delen som sitter mellom kneet og hasen nederst på lammelåret. Det er et kjøttstykke som trenger ganske lang steketid for å bli mørt, gjerne mellom 2-4 timer, alt etter tilberedningsmetode. Selv om skanken kanskje er et av de billigste kjøttstykkene du kan få tak på, så kan det også bli en av de beste søndagsmiddagene du kan tenke deg fullpakket med smak. Kjøtt som stekes på beinet får ofte en veldig fyldig og kraftig smak. Etter langtidskoking eller steking vil kjøttet til slutt falle av beinet og smelte i munnen.
Det som er så fint med lammeskank er at det er så mye man kan gjøre med det. Den mest populære måten er nok å braisere dem. Da kan man virkelig la fantasien løpe løpsk. Man kan braisere dem på en tradisjonell måte med hvit- eller rødvin, eller så kan man braisere dem i øl om man vil det, sammen med lamme- eller grønnsakskraft. Det man gjør da er å gni skankene med ønsket krydder, steker dem litt på alle sider i en panne og legger dem i en ildfast form eller gryte sammen med masse grønnsaker og væsken du har bestemt deg for å braisere i. Man kan gjerne leke litt med sterke smaker som chili om man liker sterk mat. Og det fine med å braisere er jo at alt passer seg selv. Man trenger ikke tenke på grader og steketermometer. Du setter bare tiden på rundt 2-2,5 timer og sjekker litt av og til. Når kjøttet deler seg lett fra beinet når du pirker i det, da er det ferdig. Du trenger ikke engang være redd for å overkoke det, det er umulig. Jo lenger man braiserer det, jo mørere og mer smakfullt blir kjøttet. Braisert lammeskank kan man servere sammen med potetmos, ris eller bare litt brød og smør. Resten av tilbehøret ligger jo i gryta og passer seg selv sammen med skanken. Vil du ha noen litt sprø grønnsaker til kan du jo bruke asparges og jordskokk eller skjære noen rotgrønnsaker i staver og koke dem lett.
Man kan også ovnsbake lammeskankene. Det er samme prinsipp, man gnir ønsket krydder inn i skanken og steker dem litt på alle sider. Det er fantastisk godt å lage noen snitt i kjøttet og stikke hvitløksfedd i, eller så kan man lage en god olje med urter og hvitløk som man marinerer skankene i før man baker dem. Det som er annerledes med ovnsbaking fra braisering er at man ikke koker skankene i væske i ovnen, man legger dem heller på en seng av grønnsaker og dekker det med aluminiumsfolie. De siste 20-30 minuttene tar man av aluminiumsfolien for å gi skankene en gyllen og sprø utside. Dette kan du servere med potetmos, de ovnsbakte grønnsakene og kanskje en god portvinsaus.
Et så allsidig kjøttstykke som lammeskank er det ikke ofte man kommer over, det passer sammen med alt. Man kan kjøre indisk, afrikansk, europeisk eller bare tradisjonell, norsk husmannskost. Og det beste av alt er at det ikke koster så veldig mye.