Eplegris
Eplegris – et søtere og mer smaksrikt svinekjøtt
Gris, eller svin som det også kalles, har vært en utrolig viktig næringskilde opp gjennom tidene. Man tror at grisen kan ha blitt domestisert for så lenge som 11 000 år siden. I Norge har nok grisen vært en del av gårdsbruket i rundt 3500 år og kom mest sannsynlig til landet fra Danmark og Sverige. En interessant fakta er at villsvin, som finnes i store deler av verden, er av samme art og mange av villsvinene som lever i naturen i dag stammer ofte fra en blanding av vanlig villsvin og rømte tamgriser, da disse faktisk kan parre seg og få avkom som er forplantningsdyktige.
Det finnes et ukjent antall raser av tamgrisen, men her i Norge er det norsk landsvin som stort sett blir brukt til kjøttproduksjon. Norge begynte med systematisk oppdrett av gris på 1960-tallet og det blir i dag regnet som en av de beste avlsgrisene i verden. Dette er på grunn av at det norske landsvinet vokser raskt, får store kull med grisunger og produserer et veldig smaksrikt og magert svinekjøtt. Vi driver med mye eksport av både kjøtt, fagkunnskap for avl av gris og gener fra landsvinet i hele verden, der USA er en stor importør.
Eplegris er noe som har blitt veldig populært den seneste tiden. Det man gjør med eplegris er at man fôrer dem med epler i fire uker før de skal slaktes. Dette gir en god sødme på kjøttet og har også en tendens til å gjøre kjøttet mørere. Selv om eplegris er noe som har blitt populært den seneste tiden, betyr det ikke at dette er noe nytt. Grisen er jo altetende og derfor var det veldig vanlig å mate grisene med rester av grønnsaker og frukt som ikke kunne bli brukt til matlaging før i tiden. Mange eldre bønder vil nok si at de alltid har matet grisene sine med epler rett før jul slik at juleribba skulle bli ekstra god. Dette har vært spesielt populært i Hordaland og Sogn og Fjordane.
Eplegris egner seg veldig godt til både ribbe og svinekam. Som sagt så får kjøttet en god sødme fra eplene den spiser og er nydelig sammen med ovnstekte epler og svisker. Du kan også prøve deg på en litt interessant vri på potetmos der man også blander inn epler og får en litt søt-syrlig smak. Og hvorfor ikke bare ta det helt ut og slenge sammen en god eplesaus. Til matlaging skal man tenke på å bruke syrlige, faste epler som egner seg godt til salte middagsretter. Granny Smith er et eple som er veldig kjent for å bli brukt til svinekjøtt. Disse fungerer også bra til eplesausen sammen med en god epleeddik.
Det beste vi kan tenke oss å lage med eplegris er en god skinke. Røkt skinke av eplegris er helt nydelig og den blir gjerne ikke like salt og hard som andre norske skinker. Denne skinka slår alt du kan tenke deg av italienske og spanske skinker. Den har en veldig god sødme som passer perfekt på julebordet. Ha den på godt, steinovnsbakt brød sammen med hjemmelaget potetsalat eller eggerøre, tomater og majones. Den fungerer også veldig godt til å surre rundt svinefilet som man siden serverer sammen med en lunken potetsalat og ovnstekte cherrytomater og asparges.