Elgsteik

Elgsteik

Tradisjonell norsk søndagsmat

Elgen har vært en stor del av norsk matkultur opp gjennom tidene. Det har blitt funnet helleristninger av elg som dateres så langt tilbake som 6000 år og fangstgroper som ble brukt til å fange elg som er så gamle som 3700 år. Til og med Julius Cæsar har skrevet om dem i en av bøkene hans, Gallerkrigene Bok IV, der han beskriver dem som store og tunge dyr som knekker trær og ikke kan reise seg om de faller overende. Selv om dette ikke stemmer, har det likevel blitt gjentatt flere ganger av andre historikere og skribenter.

Elgen er et stort hjortedyr som kan sammenlignes med storfe i størrelse. Når elgen slaktes følger slakteren samme stykningsmal som på storfe. Derfor kan det være enkelt å tenke litt i de baner når man skal tilberede elg.

Elgsteken kommer fra bakdelen av dyret og er et av de større stykkene med kjøtt man får tak på. Dette er et av de stykkene som er enklest å lykkes med på kjøkkenet. Det er også kanskje et av de mer tradisjonelle stykkene å bruke. En god gammel klassiker er elgstek med viltsaus, kokte poteter og høstgrønnsaker.

Det er uhyre enkelt å tilberede og kan gjøres på denne måten:

  1. Man begynner med å tørke av steken og gni den med salt og pepper. Brun den så godt på alle sider, da stenger vi inne alle de gode saftene.
  2. Ha delt løk, selleri og gulrøtter i en ildfast form og legg elgsteken over. Mange pleier å krydre litt med f.eks. oregano, men knuste einerbær er også en skikkelig slager og det vil fremheve viltsmaken i kjøttet. Sett et steketermometer i den tykkeste delen av steken og hell vann i formen.
  3. Deretter steker man kjøttet på 125°C til termometeret viser 65°C, da er kjøttet fint og lyserosa. Vil du ha kjøttet godt stekt venter du til termometeret viser 70°C. Husk at man alltid skal vente ca. 15 minutter før man skjærer i kjøttet etter det har kommet ut av ovnen.
  4. Sausen lager vi av stekesjyen som er igjen etter at du har stekt kjøttet. Da siler vi av alle grønnsaker slik at vi får en klar sjy. Brun 2 spiseskjeer smør og 2 spiseskjeer mel i en gryte og spe ut med kraften, la det tykne litt mellom hver gang du sper på. Smak så til med fløte, brunost, salt og pepper.

Så enkelt er det faktisk å lage denne perfekte søndagsmiddagen. Nå er det bare å servere med kokte poteter, blomkål, brokkoli og ikke minst tyttebærsyltetøy.

Synes du at den tradisjonelle elgsteken blir litt kjedelig, da kan man jo prøve seg på for eksempel roastbiff, men enda morsommere er den svenske retten, Tjelknøl. Den kan brukes til middag eller bare som pålegg. Det mest spesielle er nok at elgsteken skal være dypfryst når du begynner tilberedningen.

Slik gjør du:

  1. Stek den dypfryste elgsteken på 90°C i en ildfast form. Den skal i første omgang steke i hele 5-6 timer. Da tar du den ut og stikker i et steketermometer. Deretter steker du den videre til termometeret viser 65°C, eller 70°C for gjennomstekt. Med tanke på temperaturen du steker på, så vil dette ta omtrent 12 timer.
  2. Nå skal vi lage en krydderlake av vann, sukker, grovmalt pepper, laurbærblad og salt. Kok alt sammen og rør til saltet har løst seg opp. Når den er klar heller du den i en plastpose eller lignende og legger den varme elgsteken i. Knytt posen igjen og la det avkjøles. Etter ytterligere 5-6 timer kan du ta steken ut og skjære den i skiver.

Dette er godt å servere sammen med kokte poteter, grønnsaker, flatbrød og selvsagt tyttebærsyltetøy. Du kan også ha steken som pålegg på skiven eller til et koltbord. Det tar kanskje tid å lage, men det er vel verdt det.

Privacy Policy