Bogsteik elg
Bogstek av elg – det ultimate grytekjøttet
Elgen har vært med oss helt siden steinalderen og er det absolutt viktigste viltet vi har i Norge, både når det kommer til mengen kjøtt og verdien av kjøttet. Tidligere har som oftest elgkjøtt vært forbeholdt jegerfamilier og deres bekjente, men nå i senere tid har dette blitt mer og mer populært å selge i butikkene også. Utvalget varierer jo selvsagt etter hvilken butikk du går i og om det er i sesong for elg akkurat da. Jaktsesongen på elg starter sent i september og varer ofte helt ut i november.
Elgjakten er ekstremt viktig for å holde kontroll på elgbestanden i Norge. Elgen kalles som regel for skogens konge og det av en grunn. Det er det største dyret som lever i norske skoger og derfor har den ikke så mange naturlige fiender siden de fleste rovdyrene ikke er store nok til å felle dem.
Bogen er den øverste delen av dyrets framben og brystkassen. Selve bogsteken er den store muskelen som sitter mellom skulderen og frambenet. Dette er et litt tøffere kjøttstykke som tar tid å lage, men det er derimot også et veldig smaksrikt kjøttstykke som egner seg utmerket som grytekjøtt. Det fungerer litt som høyrygg, men det tar litt lenger tid å koke før det blir mørt og faller fra hverandre. Derfor tar det gjerne rundt både to og tre timer å tilberede det, men smaken du får ut av det er vel verdt ventingen.
Dette kjøttstykket kan brukes til utrolig mye. Det mest vanlige er å skjære det opp i små biter, brune det godt på alle sider i en varm panne for så å ha det i en gryte eller suppe. Man kan også slenge det rett i gryta, men når man steker det først får man ut helt andre smaker som setter spissen på en skikkelig god viltgryte. Andre bruksområder kan være å male det opp til kjøttdeig og lage karbonader eller en helt fantastisk elgburger. Eller så kan man skjære kjøttet i passende biffstykker og grille det. Men med tanke på at kjøttet er ganske tøft, så kan det fort bli seigt. Derfor er langtidskoking det beste alternativet for å lykkes. Man skal også huske på at det går en lang sene gjennom kjøttet som må skjæres bort.
Når man tenker på elggryter så tenker man gjerne på en kremet gryte med sopp. Sopp er et perfekt tilbehør til viltkjøtt. Det er det fine med sesongbasert mat, det passer alltid så perfekt sammen. Selvplukket sopp som kantareller, steinsopp og lignende er helt nydelig, men man kan også bruke helt vanlig champignon.
Slik kan man lage en enkel kremet elggryte:
- Det første man da gjør er å skjære kjøttet i terninger og brune det sammen med litt løk. Deretter heller man over buljong og lar det trekke en stund.
- Når kjøttet begynner å bli mørt har man i sopp og kanskje noen aspargesbønner og lar dette trekke i noen minutter til.
- For å gjøre den kremet og heve viltsmaken bruker man crème fraîche og noen skiver brunost. For å jevne den har du bare i litt maizena utblandet i noen spiseskjeer kaldt vann.
Så lett er det, bare tre veldig enkle steg. Gryta passer seg selv mens du koker poteter og finner frem tyttebærsyltetøy og flatbrød.
Det er ganske vanlig at man selger elghakk i butikkene, men dette er ofte frosset og kanskje ikke helt den kvaliteten man vil ha når man først skal lage noe med elg. Om man da har en kjøttkvern kan man heller kverne opp en bogstek i stedet og få elghakk av mye bedre kvalitet. Om man da vil overraske med en god elgburger er dette veldig enkelt.
Slik kan man gjøre:
- Bland kvernet elgkjøtt med salt og pepper, man kan også tilsette litt muskatt eller kanskje noen knuste einerbær. Så er det bare å forme dem som burgere og steke dem, akkurat som man ville gjort med vanlige hamburgere, ca. to minutter på hver side.
- Deretter er det bare å bygge en burger med gode ingredienser som passer. Bland litt tyttebærsyltetøy med seterrømme for å få en god dressing. Stekt sopp og karamellisert løk er godt på, eller så kan man være litt mer eventyrlig og bruke for eksempel pære.
Elg til middag føles alltid godt og varmende en kald høstkveld, enten det er en god gryte eller en litt mer utradisjonell elgburger. Det som uansett er sikkert og visst er at dette er lett å lage, det er nesten umulig å gjøre feil.