Pepperoni
Pepperoni – kongen av pizzatopping
Italia er kjent for sine gode salamier og andre kjøttpålegg. Slike kjøttpålegg blir fermentert, speket og røkt for at det skal holde seg så lenge som mulig. Ved fermentering bruker man gunstige og godartede organismer som man lar gro i maten for å forhindre at farlige og giftige organismer begynner å vokse i stedet. Dette blir brukt spesielt mye med kjøtt, siden før kjøleskapet ble oppfunnet, hvilket ikke er så veldig lenge siden, måtte man kunne oppbevare kjøttet over lengre perioder slik at det ikke ble dårlig. De første kunstige kjølemetodene ved bruk av is ble oppfunnet på 1750-tallet og det første dampkompresjonskjølesystemet kom i 1834, men kjøleskap ble ikke tilgjengelig for hjemmebruk før i 1913. Derfor har det i mange årtusener vært viktig å finne metoder for å kunne oppbevare kjøtt og andre matvarer over lengre tid. Det er her fermentering, speking og røking kommer inn i bildet. Dette gjør at kjøttet kan oppbevares veldig mye lenger enn hvis det hadde vært ferskt. I europeiske land som Italia, Spania og Frankrike har disse metodene blitt perfeksjonerte over tid og herfra kommer nå det beste man kan tenke seg av skinker, salamier, pølser og annen spekemat.
Pepperoni er nok en av de nyere typene spekemat og den kan minne om en slags salami. Pepperonien er derimot mer finkornet og mykere enn salami. Når du tenker på å bite gjennom salami så har det en tendens til å henge litt igjen, mens når man biter gjennom pepperoni da tygger man som regel rett gjennom med en gang. Derfor kan pepperoni også være litt tykkere enn salami når det deles opp i skiver. Vanligvis lages pepperoni av en blanding av svin og storfe, men i noen land finnes det også pepperoni med kalkun, hest eller esel. I Norge er det derimot svin og storfe som er standarden. Det finnes også stor variasjon av hvilke type krydder som brukes i pepperoni. Vanlige smakstilsetninger er pepper, hvitløk, fennikel og sennepsfrø. Noen bruker også paprika og chili for å gi pepperonien et ekstra kick.
Når man tenker på pepperoni går tankene våre automatisk til pizza. Pepperonipizza er nok en av verdens mest populære pizzaer, kun slått av ostepizza og pizza margherita. Grunnen til dette er nok at den er veldig enkel men har fortsatt mye smak, derfor er den populær blant både voksne og barn. Barna får en enkel pizza uten masse grønnsaker som de ikke liker og de voksne får en pizza som faktisk smaker litt når de må dele med barna. Legg til litt sopp og litt paprika så har du den perfekte pizzaen.
Men pepperoni trenger jo ikke brukes kun til pizza. Man kan også lage veldig gode og enkle matretter med pepperoni. Pasta med pepperoni og en kremet saus er veldig godt og man kan også erstatte kjøttdeigen med pepperoni i kjøttdeig og spagetti. Ellers er jo pepperoni et pålegg, så en god sandwich med rød pesto, salat, tomat, mozzarella og pepperoni er jo en sikker vinner hos både voksne og barn. Og siden pepperonien er så enkel å tygge gjennom, da følger ikke hele pålegget med når man tar seg et tygg. Man kan også ha salami på en speketallerken sammen med chorizo, parmaskinke og prosciutto. Legg til et fat med gode oster og du har festsnacks som slår alt annet.